Skatteverket och F-kassan läser Facebook

Ja, det måste man i alla fall utgå ifrån. Liksom arbetsgivare, nyfikna ovänner och många andra. Så var försiktig med vilka data du lägger ut om dig själv (även om du klassar dem som icke-offentliga)! Det har redan avslöjats att A-kassan läser privata bloggar för att hitta argument för att säga nej till ersättning. Det förtjänar också att nämnas att amerikansk underrättelsetjänst förbereder automatisk personlighetsprofilering av människor i masskala med hjälp av programvarurobotar som ska läsa vad folk skriver om sig själva på sociala sajter (se min rapport ”Med storebror i uppfinnarverkstan”). Idag skriver flera tidningar om risker med sociala nätverk såsom Facebook och Myspace (här, här och här).

Mer info om faror: För övrigt, är du intresserad av integritetsrisker och storebror-samhället kan du anmäla dig till mitt epost-nyhetsbrev Big Brother Bulletin (BBB), som ofta är källa till nyhetsinslag i radio och TV. Information om BBB och anmälning finns här (gratis och enkelt). I arkivet kan du se vilka enormt avancerade metoder som utvecklas för att kartlägga och övervaka dig, exempelvis spionerande flygplansstolar.

3 svar to “Skatteverket och F-kassan läser Facebook”

 1. Rickard Says:

  Personligen är jag riktigt trött på denna hysteri-journalistik som råder, då främst i Aftonbladet och Expressen. Märker ni inte att de ständigt försöker toppa varandra med mer och mer skandaler, nakenchocker och allt som är ”farligt”! Detta är inte mer värt än en tidning från Hänt-Extra!
  Om A-kassan nu hittar information som ger skäl till avslag till ersättning;
  är det då inte mer än rätt att det faktiskt blir avslag? Eller är din retorik att det är ok att fuska både med skatt och bidrag, så länge man kan undanhålla sanningen från myndigheter?
  Angående integritetsriskerna du nämner; skulle vara väldigt nyfiken på om du kunde erhålla ett konkret (och trovärdigt) exempel på VARFÖR det är så skadligt med att tex din arbetsgivare läser information om dig på Facebook…

 2. JOCA Says:

  Men Rickard, det är ju väldigt enkelt.
  Det handlar om att när din arbetsgivare läser information om dig, så ”stannar det” inte vid enbart den information som är arbetsrelaterad.
  En arbetsgivare kan då få för sig att avskeda dig om han får reda på att du är homosexuell, eller polyamorös, eller att du gillar att klä dig i läder!

  Det handlar inte om undanhållandet från skatt eller fusk med bidrag. Det handlar om att en demokratisk stat INTE ska ha rätt att genomföra integritetskränkande undersökningar av medborgarna – för vi är fortfarande medborgare i det här landet, inte UNDERSÅTAR!

  Till slut hamnar vi i en situation där åsikterna registreras, där du kan nekas A-kassa för att du skrev ofördelaktigt om någon handläggare i en blogg.

  Så skilj för sjutton på frågorna – att gå till ”attack” på det sättet är en retorisk fint, där du vill smeta ut den egentliga frågan (att staten övervakar oss) för att vara ”rättskaffens”?

 3. LAVERY Says:

  http://www.TrustTeam.com provides your favoriate places and helps publish your upcoming events. For example, a site in the same arena includes Tripadvisor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: