Är det självklart att det är diskriminering?

”Ministrar ger höglönejobb till män”, skriver Svenska Dagbladet (här). I ingressen nämns en genomsnittlig löneskillnad på 5000 kr, och hela andan i artikeln andas diskriminering. Men det är inte alltid så att en skillnad beror på diskriminering. Redan resonemanget i artikeln visar att skillnaden minskar när man börjar ta hänsyn till faktorer som olika ålder, erfarenhet och ansvarsområde. Media är alldeles för snabba med att ropa om diskriminering när en skillnad mellan könen detekteras. I min bok Mansförtryck och kvinnovälde (gratis nedladdning) skriver jag om löneskillnader och redovisar undersökningar som tyder på att den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor som faktiskt kan bero på diskriminering är mycket liten. Naturligtvis bör den vara noll, men det är ohederligt att blåsa upp denna siffra i agiterande syfte, som så ofta görs.

2 svar to “Är det självklart att det är diskriminering?”

  1. Bonde Says:

    Varför är det ingen som tar upp lönediskrimineringen som beror på anställningsort? Jag som råkar vara anställd på ett stort svenskt IT-företags kontor på ”landet” tjänar bara ca 60-70% av vad mina kollegor i sthlm/göteborg gör, trots att vi utför samma arbete och har samma utbildning och debiterar samma pris till våra kunder.

  2. parstrom Says:

    Svar till Bonde:
    Mycket intressant fråga. Vi har fått ett samhällsklimat där genusfrågan prioriteras över nästan allt annat. Det finns många andra sätt på vilka mänskligheten kan delas in, och förmodligen går skillnader att detektera hur än indelningen görs. Pär Ström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: